Je bent verantwoordelijk, sociaal en je hebt zin voor initiatief. Je bent spontaan, creatief en je hebt een groot inlevingsvermogen. Je werkt graag in team. Dan is het 7de specialisatiejaar Kinderzorg zeker iets voor jou.

Het specialisatiejaar bestaat uit een pakket van algemeen vormende vakken en richtingspecifieke vakken. De algemeen vormende vakken zorgen ervoor dat je een diploma secundair onderwijs haalt en dat je een studie in het hoger onderwijs kunt aanvatten. Het stevige pakket richtingspecifieke vakken (theorie, praktijk en stage) zorgt ervoor dat je een expert wordt in je vakgebied en bereid je grondig voor op je loopbaan binnen de verzorgende sector. De stage wordt georganiseerd in blokken van twee weken zodat ze de werksituatie heel goed benadert.

Als Kinderverzorg(st)ers verzorg en werk je met baby’s, peuters, kleuters en schoolgaande kinderen tot en met de basisschool. Je takenpakket hangt af van de leeftijd, belangstelling en noden van het kind.

Beroepenfiche:
Je staat in voor de dagelijkse opvang, verzorging en begeleiding van kinderen. De omgang met peuters, kleuters en opgroeiende kinderen vereist een praktisch pedagogische kennis, inzicht in het gedrag van kinderen en een open communicatieve houding.
Kinderen opvangen houdt in dat je hen verzorgt, met hen speelt, hun creativiteit stimuleert en dit in een ongedwongen, huiselijke sfeer.
Een kindvriendelijk ingerichte binnen- en buitenruimte maakt het mogelijk dat kinderen zich kunnen uitleven in een aangename leefomgeving. Je verricht ook huishoudelijk werk en staat in voor het opruimen van de opvangruimte. Je bent verantwoordelijk voor het verzorgings- en spelmateriaal, de maaltijden en de verschillende vrije of geleide spelactiviteiten.

U kan eveneens een filmpje raadplegen met bijkomende uitleg over dit beroep.

Om meer beroepen uit de non-profitsector te ontdekken, gelieve de site van de VDAB te raadplegen.

Vakken uren
AV Godsdienst of Niet-confessionele zedenleer 2
AV Frans 2
AV Project algemene vakken 6
AV Lichamelijke opvoeding 2
TV/PV ICT&Media 2
TV/PV Opvoedkunde 6
TV/PV Verzorging 2
Pv Stage huishoudkunde 14