Laptop in de klas

Digitalisering

TA Halle startte het project “Laptop in de klas” op in 2017, in het eerste jaar. De volgende schooljaren werd het project verder doorgezet en bijgestuurd. Op dit moment werken alle leerlingen en leerkrachten met een eigen TAH-laptop.
Gebaseerd op onze schoolvisie hechten wij belang aan de toegang tot digitale middelen voor alle leerlingen.

Welke voordelen biedt het gebruik van een laptop in de klas?

  • Op een correcte wijze en kritisch leren informatie zoeken op het internet.
  • Technologie leren gebruiken op een gepaste wijze. Dat is ook leren omgaan met (sociale) media, AI, gepast online communiceren, …
  • De mogelijkheid om leerinhouden thuis te bekijken, zodat er in de klas meer tijd is voor praktijk en oefeningen en leerlingen op hun eigen tempo kunnen oefenen.
  • Leerlingen kunnen thuis verder samenwerken met medeleerlingen via het online platform.
  • Uniforme werkwijze voor alle leerling, bij elk vak.
  • Elke leerling heeft een laptop met dezelfde specificaties, dus dezelfde mogelijkheden.
  • Leerlingen die thuis geen of een slechte internetverbinding hebben, kunnen met hun laptop werken in het Open Leer Centrum (OLC).
  • Deze open ruimte op de eerste verdieping van de A-blok is voorzien van Wi-Fi en is steeds ter beschikking van onze leerlingen.
  • We streven ernaar om te besparen op kopieën en handboeken. Het GO! technisch atheneum zet sterk in op de ontwikkeling van eigen lesmaterialen door leraren, in samenwerkingen met digitale partners en in samenwerkingsprojecten via onder meer het GO!. Op die manier bouwt de school een eigen digitale lesbibliotheek op die ons toelaat steeds minder (papieren) boeken te moeten aankopen.
Kids Studying from Home-rafiki

Ons engagement

  • Wij verwachten van zowel de leerling als de ouders een inspanning. De leerling is verantwoordelijk voor het toestel. De kosten worden gedragen door leerling en ouders. Daartegenover staat ons engagement:
  • Wij hebben een uitgebreid ICT-beleid waarvan we jaarlijks de evolutie opvolgen, onze acties plannen en onze werking bijsturen.
  • Elke leerkracht op onze school wordt opgeleid, zowel op technisch als pedagogisch vlak.
  • De school staat in voor en beheert de software en de online platformen en voorziet het (draadloos) netwerk.
  • De leerling en leerkracht hebben een eigen laptop, de school zorgt ervoor dat elk klaslokaal is uitgerust met alle overige ICT-infrastructuur. Concreet wil dat zeggen dat elk klaslokaal is voorzien van draadloos internet en een scherm, een interactief scherm of een beamer.
  • De school staat in voor praktische en technische ondersteuning van alle TAH-toestellen. Ouders worden hiermee niet belast. Let op, bepaalde vormen van ondersteuning kunnen of mogen wij niet bieden op toestellen die aangekocht werden buiten de school.

Welke laptop?

Elke leerling ingeschreven in onze school maakt gebruik van zijn of haar TAH-laptop, deze kan kan bij inschrijving besteld worden bij The Rent Company.

In samenspraak met deze partner werd een toestel gekozen voor de school. Het voldoet aan de vereisten en wordt, samen met een servicecontract en verzekering, aangeboden aan een zeer gunstige prijs. De laptop kan gekocht of gehuurd worden.

Beschikt de leerling reeds over een laptop, bijvoorbeeld vanuit een vorige school, die minimaal voldoet aan de specificaties en voorwaarden zoals hier verder beschreven voldoet, dan mag die meegebracht worden naar de school. In geval van twijfel neem je contact op met de laptopbalie via laptopbalie@go-tahalle.be.

Specificaties laptop

Voor het schooljaar 2024-2025 moet het toestel van elke nieuw ingeschreven leerling minimaal voldoen aan de hardwarespecificaties in onderstaande tabel. Heb je al een laptop, die je wilt gebruiken, dan moet deze bovendien ook voldoen aan deze punten:

  • De vermelde windows versie is diegene die mee wordt verkocht met het toestel. Het moet hier gaan om Windows 11 Pro of Edu. (geen Home).
  • De school kiest bewust voor een draagbaar en flexibel model. De schermdiagonaal is minimaal 13” en maximaal 14”. Het toestel is hybride, kan gebruikt worden in tabletmodus (scherm plooit 360°
    of koppelt los) en is voorzien van een pen.
  • Deze laptop moet afgegeven worden aan de laptopbalie voor herinstallatie. De balie zal met jou een afspraak maken wanneer je dit terug kan komen ophalen en de eerste opstart kan doen. Je zal, net zoals de andere leerlingen, aanmelden met een schoolaccount. Het toestel zal worden aangemeld worden op de Microsoft 365 omgeving en beheerd worden door de school en scholengroep via Azure en Intune.
  • Je geeft de school en scholengroep het recht om jouw laptop te beheren, en mogelijk ook (malafide) toepassingen te blokkeren, zoals dit gebruikelijk is voor TAH-laptops. In geval van software problemen ben je ook welkom aan de laptopbalie, en zullen zij jou hierbij zo ook vlot kunnen helpen.
  • Enkel toestellen met deze softwareconfiguratie krijgen toegang tot het netwerk op school.
  • In geval van hardwareschade aan jouw toestel zal de laptopbalie niet kunnen helpen. Onze school werkt volledig digitaal. Op dat moment zal je zelf moeten instaan voor een reservetoestel dat ook minimaal aan al deze vereisten voldoet, en dit ten laatste de volgende schooldag, en zelf instaan voor de herstelling van jouw laptop.
Specificaties
Dell – Latitude 3340 2-in-1
Besturingssysteem
Windows 11 Pro
Processor
Intel Core i5-1335U
Opslag
256 GB SSD
Geheugen
16 GB LPDDRS
Camera
FHD Camera
Scherm
13” FHD touch
Batterij
Minstens 7 uur zonder opladen
Draadloze technologie
minimum Wi-Fi 6E + Bluetooth 5.3
Huur
Dell – Latitude 3340 2-in-1
Eerste schooljaar
Maandelijks 17,06
Tweede schooljaar
Maandelijks 17,06
Derde schooljaar
Maandelijks 17,06
Vierde schooljaar
Maandelijks 17,06 Op het einde van dit schooljaar kan je de laptop houden, dan krijg je de waarborg niet terug, of hem terug inleveren
Er start een nieuwe huurperiode of een verlenging van de garantie.

Kopen

Bij een koopovereenkomst wordt de aankoopprijs (€795,00) volledig betaald bij de aankoop van het toestel.

Huur

Bij een huurkoopovereenkomst wordt deze aankoopprijs verspreid over de duur van het contract. Zo werkt huren:

  • U betaalt van te voren waarborg. Dit is evenveel als vier maanden huur. U krijgt dit bedrag na afloop terug.
  • Na afloop kunt u de laptop ook houden als u wilt. U krijgt de waarborg dan niet terug.
  • Het huurbedrag schrijven we maandelijks of jaarlijks automatisch af van uw rekening

    Deze prijzen werden vastgelegd voor 2024-2025

Kostprijs

Prijzen vergelijken met laptops in de detailhandel, is appelen met peren vergelijken. De school maakt geen winst op de toestellen, de enige winst is leerwinst voor de leerling.
Wij zorgen ervoor dat u een toestel kan huren of kopen met een uitgebreide garantie en een volledige service. Een toestel dat volledig binnen onze pedagogische krijtlijnen valt.
Er kan gekozen worden tussen een koopovereenkomst of een huurkoopovereenkomst. Bij een koopovereenkomst wordt de aankoopprijs volledig betaald bij de aankoop van het toestel. Bij een huurkoopovereenkomst wordt deze aankoopprijs verspreid over de duur van het contract. In beide overeenkomsten zijn een servicecontract en een verzekering inbegrepen. Het toestel is verzekerd voor schade en diefstal voor de duur van dit servicecontract.

Bij schade kan de leerling het defecte toestel binnenbrengen op de laptopbalie van de school. De leerling krijgt onmiddellijk een gelijkwaardig vervangtoestel ter beschikking.
Indien gebruik gemaakt wordt van een laptop die niet werd aangekocht via onze partner is bovenvermelde service en verzekering niet van toepassing. De leerling zal in geval van schade, defect of diefstal zelf, ten laatste de volgende schooldag, voor een gelijkwaardig vervangtoestel moeten zorgen. De continuïteit van de lessen moet immers gewaarborgd blijven. Kosten voor herstelling en/of vervanging zijn hier dan ook volledig ten laste van de leerling/ouders. We raden in dit geval aan om zelf een servicecontract en verzekering af te sluiten.
Indien de leerling op het einde van de serviceovereenkomst de laptop verder wil gebruiken op school kan deze garantie verlengd worden. Zo blijft het toestel voldoen aan de vereisten van de school.

Laptopbalie

De laptopbalie staat dagelijks in voor ondersteuning bij technische problemen zoals hardware of software defecten, wachtwoordherstel en problemen die verbonden zijn aan toegang. De school heeft deze organisatie uitgewerkt om de leerling ten allen tijde van een functionerend toestel te voorzien. Gebruik deze service dus.

Wij doen dat niet alleen!

De laptopbalie werkt samen met het ICT-team van de school. De laptopbalie staat in als helpdesk en ondersteuning, het ICT-team zorgt voor de lange termijn planning en ondersteuning. Voor technische herstellingen aan jouw laptop werken wij samen met onze leverancier(s). Zij zorgen voor wisselstukken en komen ter plaatse hardwaredefecten oplossen. De school en de leverancier bieden samen een uitgebreide service aan, zowel voor software als voor hardware problemen. Je laat het toestel nooit door anderen herstellen.

In de huurprijs van jouw laptop is inbegrepen:

  • Garantie op de hardware gedurende de periode van 4 jaar. (of 3 jaar voor toestellen aangekocht voor schooljaar 2024-2025)
  • Een snelle herstelling op school. Wij streven naar een herstelling binnen de 3 werkdagen. Er is meermaals per week een technicus aanwezig op school.
  • Reservetoestel voorzien door de school: de leerling krijgt een reservetoestel mee tijdens de herstelling. De leerling kan dus op elk moment beschikken over een toestel, ook als de schade door de leerling zelf is toegebracht.
  • Hersteldienst tijdens de vakantie.
  • Hoes voor fysieke bescherming om schade tijdens verplaatsingen zoveel mogelijk te beperken.

Een deel van de kostprijs gaat naar dit garantiepakket om leerling, ouder en leerkracht zo weinig mogelijk technische zorgen te geven. Zo kan iedereen proeven van en groeien in het gebruik van digitale technologie. Het schoolteam beschouwt dit als een essentieel onderdeel van het pedagogisch project. Het is absolute noodzaak om de goede werking van de school te garanderen gedurende de volledige loopbaan van uw kind.

Laptopbalie

De laptopbalie zal tijdens de zomervakantie van 2025 de volgende dagen open zijn:

Woensdagnamiddag is er geen school.

1 juli 2025 –
3 juli 2025
08:30 – 12:05
25 – 29 augustus 202508:30 – 12:05

De leerling kan langskomen om zijn of haar oude laptop in te leveren of om de laptop los te koppelen.

Digisprong

Vlaanderen greep de coronacrisis aan om in het kader van het relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ een bedrag van 375 miljoen euro te investeren in een grote Digisprong. Deze middelen waren afkomstig van het Europees Herstelfonds uit de coronacrisis en moesten binnen de 3 jaar aangewend zijn. Dit was een eenmalige injectie om de digitale kloof te dichten in het onderwijs Vlaanderen. Wij hebben dit budget gebruikt om alle leerlingen een korting te verrekenen op hun toestel, de korting werd gespreid over meerdere schooljaren en werd verrekend via de schoolfactuur. Deze korting werd automatisch verrekend op laptops gehuurd of gekocht via de school.

Help, ik start in het 6e (TSO) of 7e (BSO)!

Leerlingen die in starten in het 6e jaar of 7e jaar zijn uitzonderlijk, gelieve hiervoor contact op te nemen met onze ICT-dienst via laptopbalie@go-tahalle.be, dan bekijken we samen wat voor jou de beste oplossing is.

Vaardigheden voor vandaag en de toekomst

ICT heeft in de laatste decennia een snelle ontwikkeling gekend. Ondertussen zijn ICT-toepassingen ver doorgedrongen tot ons dagelijks leven. Denk maar aan de Smartphone, PC-banking, tax-on-web, artificiële intelligentie, cloud, …

Onze school wil de leerlingen opleiden voor deze maatschappij en dit vereist dan ook dat wij hen nieuwe en andere vaardigheden aanleren. Dit is ook belangrijk in hun latere job. Deze vaardigheden worden vaak de ‘21e eeuwse vaardigheden’ genoemd.

Sommige jongeren verwerven een deel van deze vaardigheden buiten de schoolmuren. Voor andere vaardigheden is meer ondersteuning vanuit de school vereist. Dit is niet voor elke jongere in dezelfde mate. Andere vaardigheden hebben duidelijk een plaats op onze school.

  • Kritisch denken
  • Creatief denken
  • Probleem oplossen
  • Computational thinking
  • Informatievaardigheden
  • ICT-basisvaardigheden
  • Mediawijsheid
  • Communiceren
  • Samenwerken
  • Sociale en culturele vaardigheden
  • Zelfregulering
  • ICT heeft hierin een duidelijke plaats.

Het engagement van de school

Wij verwachten zowel van de ouders als van de leerling een inspanning. De leerling is verantwoordelijk voor het toestel, en ook de kosten worden gedragen door leerling en ouders.

Daar tegenover stellen wij ons eigen engagement:

  • Wij hebben een uitgebreid ICT-beleid waarin we jaar na jaar de evolutie opvolgen, onze acties plannen en onszelf bijsturen.
  • Elke leerkracht op onze school wordt opgeleid, zowel op technisch vlak (correct werken met software) als pedagogisch.
  • De school beheert de software en de online platformen.
  • De leerling en leerkracht hebben een eigen laptop, de school zorgt ervoor dat elk klaslokaal is uitgerust met alle overige ICT-infrastructuur. Concreet wil dat zeggen dat we ernaar streven elk klaslokaal te voorzien van Wi-Fi en een beamer of smartboard.

Bekijk de algemene infobrochure (inclusief het ‘laptop in de klas’ gedeelte) voor schooljaar 2024-2025. Daar vindt je onder andere meer info over het voorkomen van schade aan de laptop, herstellingen, garanties en andere topics.

Digitaal doorheen de jaren

Juni 2020
Laptop in de klas
Lorem ipsum dolor sit amet, mea ei viderer probatus consequuntur, sonet vocibus lobortis has ad. Eos erant indoctum an, dictas invidunt est ex, et sea consulatu torquatos. Nostro aperiam petentium eu nam, mel debet urbanitas ad, idque complectitur eu quo. An sea autem dolore dolores.
Juni 2020
Thursday, August 29, 2020
Card #2
Lorem ipsum dolor sit amet, mea ei viderer probatus consequuntur, sonet vocibus lobortis has ad. Eos erant indoctum an, dictas invidunt est ex, et sea consulatu torquatos. Nostro aperiam petentium eu nam, mel debet urbanitas ad, idque complectitur eu quo. An sea autem dolore dolores.
Thursday, August 29, 2020
Thursday, August 28, 2020
Card #3
Lorem ipsum dolor sit amet, mea ei viderer probatus consequuntur, sonet vocibus lobortis has ad. Eos erant indoctum an, dictas invidunt est ex, et sea consulatu torquatos. Nostro aperiam petentium eu nam, mel debet urbanitas ad, idque complectitur eu quo. An sea autem dolore dolores.
Thursday, August 28, 2020
Thursday, August 27, 2020
Card #4
Lorem ipsum dolor sit amet, mea ei viderer probatus consequuntur, sonet vocibus lobortis has ad. Eos erant indoctum an, dictas invidunt est ex, et sea consulatu torquatos. Nostro aperiam petentium eu nam, mel debet urbanitas ad, idque complectitur eu quo. An sea autem dolore dolores.
Thursday, August 27, 2020