Tweede graad (LEF)

LEF staat voor Leer en Evolueer Flexibel. Deze onderwijsvorm houdt in dat leerlingen digitaal, projectmatig en zoveel mogelijk op maat werken.

In de eerste graad kon je al proeven van een studierichting. Mogelijk kreeg je op het einde van het schooljaar een advies omtrent jouw studiekeuze. In de tweede graad zal je dus, afhankelijk daarvan, een keuze maken. Je zal starten in een van onze drie finaliteiten:

  • Finaliteit arbeidsmarkt (A) bereidt je voor op een job na het secundair onderwijs.
  • Dubbele finaliteit (DA) biedt jou na afstuderen in het secundair onderwijs de mogelijkheid om verder te studeren of om aan de slag te gaan op de arbeidsmarkt.
  • Start je in de finaliteit doorstroom (D), dan bereiden wij je voor op het hoger onderwijs.

De studierichtingen en finaliteiten worden voortgezet in de derde graad, dus de keuze die je nu maakt is bepalend voor het vervolg van jouw traject op school. Daarom werken wij in de tweede graad aan een stevige basiskennis én kennis en vaardigheden in de
gekozen studierichting.

De LEF leerlingen worden via de app CloudClass geëvalueerd met doelen in plaats van punten, naar analogie met de eerste graad (GenZ).

Doelenrapport

Je wordt in LEF geëvalueerd via de aangeboden doelen per lesthema. Zo zie je onmiddellijk waarover de aangeboden leerstof handelt en op welke focus de evaluatie ligt. Dit zorgt ervoor dat je na het verwerken en maken van de leerstof, jezelf kan inschatten en evalueren. Eenmaal de leerkracht het materiaal geëvalueerd heeft, kan de leerling zichzelf gericht bijsturen.

Hoe werken wij?

In de 2de graad bestaat het lessenpakket uit de basisvorming met daarnaast het specifieke gedeelte, eigen aan de gekozen studierichting. We behandelen elk kind als individu. Zo krijgen alle leerlingen de kans om voldoende tijd te besteden aan eventuele tekortkomingen en zich eveneens verder te ontwikkelen in hun eigen unieke talenten.

Tijdens de basisvorming trachten we je algemene kennis bij te
brengen binnen verschillende domeinen zoals Nederlands, Moderne Talen, STEM, Kunst, Cultuur, Ruimtelijk & Historisch Bewustzijn, financiële en economische vaardigheden. De vakken worden steeds in combinatie met elkaar en andere vaardigheden aangeboden. Namelijk burgerschap, ICT, sociale en relationele vaardigheden, duurzaamheid, juridische competenties, zelfbewustzijn, …

De inhoud van het specifieke gedeelte hangt af van de gekozen opleiding en finaliteit. Je ontwikkelt kennis en vaardigheden dat aansluiten bij jouw interesseveld. De lessen worden projectmatig opgebouwd waarbij theoretische en praktische doelen gecombineerd aangeboden worden. Op deze manier trachten we aan te sluiten bij de realiteit.

Tijdens de ‘flex’-weken komt de leerstof van de basisvorming aangevuld met het specifieke gedeelte aan bod door middel van verschillende projecten. De projecten worden op jouw maat gemaakt. Met uitdagende extra oefeningen voor sterkere leerlingen en remediërende oefeningen en extra tijd voor wie dat nodig heeft, werken wij op maat van elke leerling.

Studierichtingen

Arbeidsmarkt

Elektriciteit

Haar- en schoonheidsverzorging

Hout

Mechanica

Organisatie en logistiek

Zorg en welzijn

Dubbele finaliteit

Bouwtechnieken

Elektromechanische technieken

Maatschappij en welzijn

Voertuigtechnieken

Wellness en lifestyle

Doorstroom

Maatschappij- en welzijnswetenschappen

Technologische wetenschappen

Studierichtingen

Ontdek onze diverse studierichtingen: van arbeidsmarktgericht
en dubbele finaliteit tot doorstroom richtingen.